Ikat er først og fremmest bæredygtigt og økologisk. Den silke og bomuld, man bruger, er håndplukket frit i naturen. Farverne i de smukke mønstre er naturlige farver fra planter, blomster og urter. Men er ikat navnet på garnerne, teknikken eller stoffet? Ja til alle tre. Det navn, vi bruger i dag, kommet fra det udtryk, der anvendes i Indonesien.

Hvad er Ikat? “Ikat” er substantivet for ledning, tråd og knude, ordet der beskriver det færdige stof betyder også “at binde”. Ikat er en helt særlig farve-blokerings-teknik, der påføres trådene inden de påføres farve og herefter væves til et mønster. Ikat teknikken er et traditionsrigt kunsthåndværk, der er blevet videreført gennem generationerne. Den originale Ikat-tekstil fremstillingsproces er unik og smuk i forhold til den moderne vævning og trykning. Det er en farveteknik, hvor trådene anvendt til vævning er farvet på forhånd. Ikat-trådene er bundet i et mønster, således at trådene, der er dækket af bindingen, “modstår” farvestoffet, hvilket skaber et design. Jo flere bindinger, der er gjort før vævning, jo mere kompliceret bliver mønsteret. Den mest komplicerede form for dette er en dobbelt-Ikat, hvor både kæde- og skudtråde er farvet. For at opretholde et præcist design kræves trådjusteringer, hver gang skytten passerer gennem skudgarnene. Disse sjældne og betagende tekstiler kan dateres tilbage til det 19. århundrede til ørkenens oase i Usbekistan på Silkevejen. Usbekisk Ikat har sin oprindelse i den lille by Margilan – her har familier af vævere udviklet de forskellige mønstre og Ikat teknikken igennem flere generationer.

Tekstiler har altid været svære at præservere, og derfor har forskere i gennem lang tid haft svært ved at forklare, hvor Ikat-teknikken præcist er opstået. Man ved dog, at der i Centralasien er stærke traditioner for Ikat, og derfor mener man, at teknikken opstod her, til trods for lignende fund i central- og sydamerikanske kulturer.

Den økologiske bomuld og silke der bruges til at lave vores Ikat Chapan og andre produkter kommer direkte  fra Usbekistan.

Vævingsprocessen i billeder