Hver taske, Chapan og pudebetræk er speciel. Der findes ikke ét Ikat-mønster, der er det samme. Det er vævernes egne idéer og mønstre, der kommer til udtryk, og det gør produktionerne helt unikke.

Silke og Bomuld by Z er mødet mellem Usbekistan og Skandinavien – det farverige kontra det minimalistiske. Det er unikke mønstre, håndfarvet og håndvævet i Usbekistan af det mest bæredygtige og økologiske bomuld og silke, der er lavet efter den ældgamle væveteknik Ikat, der for nyligt blev optaget på UNESCOs verdensarvsliste.

Zulfizar portraet

Zulfizar Akhmedova

Silke og Bomuld by Z startede helt tilbage i en femårig piges hoved i Usbekistan. Her oplevede Zulfizar sin mor kreere nye, flotte og farvestrålende kjoler til hende hver eneste søndag. Siden da har passionen for det kreative ligget dybt i Zulfizar, men beslutningen om at starte produktionen af tøj, puder og tasker af Ikat blev først taget mange år senere i Danmark. Zulfizar gav glæden ved de flotte kjoler videre til sin datter, og da kjolerne fik opmærksomhed i Zulfizars mødregruppe, besluttede hun sig for at starte produktionen hjemme i lejligheden.

Hver taske, Chapan og pude er speciel. Der findes ikke ét Ikat-mønster, der er det samme. Det er vævernes egne idéer og mønstre, der kommer til udtryk, og det gør produktionerne helt unikke.

Arbejdsprocessen i billeder